Jan Korneel


TH5

Lengte 11,25m, breedte 4m40

De hengst Jan Korneel werd gebouwd op de werf van J.F. de Klerk in Kruispolderhaven, gemeente Hontenisse (Zeeuws-Vlaanderen).

Het werfboek van de Klerk vermeldt dan een “Nieuwen Hingst van 29 vt vlak”, gebouwd in 1908 voor Norbert Rammelo. De “Twee Gebroeders” had toen het visserijnummer HON3 en voer met vrachten bieten en mosselen. Later werd het schip ingeschreven als CLN15 (Clinge). In tegenstelling tot D’n Bruinen werd dit schip niet verlengd toen er omstreeks 1931 een motor werd geplaatst. De oorspronkelijke vorm bleef behouden.Na de strenge winter van 1958 waarin het overgrote deel van de oesters doodvriest, wordt de Jan Korneel verkocht naar de Oosterschelde, naar Tholen en werd er geregistreerd als TH5. De Jan Korneel werd nu gebruikt voor de kreeftenvisserij.

Sinds 1964 is deze hengst in particuliere handen die er hard en liefdevol aan werken.

In 1972 krijgt de Jan Korneel de W.H. de Vosprijs van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten voor de restauratie olv. C. Sitsen.

De huidige eigenaars (sinds 1982), Rolf en Angelika Bringmann, hebben het schip in drie fasen laten restaureren. De laatste restauratie gebeurde op de CNR-werf te Rupelmonde. Daar werd dit schip weer in de oorspronkelijke visserman uitvoering gebracht. In 2009 ontvangen Rolf en Angelica op hun beurt de wisselbeker van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten voor de restauratie. De Jan Korneel is dan sinds dan ook erkend als Varend Monument!