Cursus ‘varen met platbodems’


1D-cursus2016

Word jij onze nieuwe vaarmaat?

In het najaar van 2017 start de cursus “Varen met platbodems”. De lessen theorie krijg je van Luc Honsia, schipper op zijn boeierschuit Ziet Op U Zelve en lid van VVBHV (Vereniging Voor Behoud Van Historische Vaartuigen). In het voorjaar van 2018 gaan de cursisten varen met onze hengsten.
 
Theorielessen starten om 19.30 u op
Donderdag 26 oktober
Donderdag 9 november
Donderdag 16 november
Donderdag 23 november
in onze CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde.
De prijs is 280 euro, all in (theorie, vaardagen, cursusmateriaal, verzekering), te betalen op onze rekening BE57 4022 5549 2135 – BIC: KREDBEBB
Vraag meer inlichtingen aan varen@tolerant-vzw.be

 

Voor wie is deze cursus?

De cursus “varen met platbodems” is er voor iedereen die de typische kneepjes van het platbodemzeilen onder de knie wil krijgen.

De cursus bestaat uit 4 theorielessen

Tijdens de theorielessen word je wegwijs gemaakt in: tuigage (giek, gaffel, grootzeil, fok), zwaardbediening, af- en aanmeren, droogvallen, navigatie, getijden,stroming en de invloed van de wind op dit alles.
De lessen gaan door in de CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde.

In het voorjaar volgen nog 5 praktijkdagen

… aan boord van onze hengsten D’n Bruinen of Jan Korneel in de Zeeuwse wateren en op de Schelde. Alle manoeuvres en technieken komen aan bod: afmeren, de zeilen hijsen, opdoeken en reven, zwaardbediening bij overstag gaan, knopen, man over boord, sluizen en natuurlijk wilden we ook eens droogvallen op de “bodem” van de Schelde.

Praktijkdag op 15 mei 2016 in beeld op youtube met de hengst Jan Korneel op het Veerse Meer.

Waarom deze cursus volgen?

● Het is een heerlijk gevoel om te zeilen op een traditioneel schip. Nog fijner is het als je dat schip ook beheerst. Die kennis komt niet aanwaaien. Je moet er de tijd voor nemen en veel oefenen.
● Tolerant zoekt nog vrijwilligers om haar schepen te bemannen en wil daarom de deelnemers van deze cursus opleiden tot echte “scheepsmaten”.

De eerste keer dat ik door vrienden werd uitgenodigd op een vaardag met Tolerant, zag ik in Steenbergen een magnifiek houten zeilschip en tot mijn grote verrassing bleek dat D’n Bruinen te zijn, onze ‘thuis’ voor die dag. Acht uur later was ik compleet verkocht.
Een klein jaar later volgde ik de cursus ‘Zeilen met platbodems’, kwestie van verzekerd te zijn van een bevoorrechte plaats als scheepsmaat op deze mosselhengst. Een aantal avonden theorieles over boeien en bakens, getijden en stromingen, … en minstens vijf, maar in praktijk veel meer vaardagen om te leren af- en aanmeren, de zeilen te hijsen en te strijken, de zwaarden te bedienen en wat er zoal nog moet gebeuren aan boord.
Het werd zonder overdrijven een van de leukste ervaringen van mijn leven. Als officiële diplomahouder van ‘Opstapper op de Hengst’ kan ik iedereen aanraden mijn voorbeeld te volgen en niet alleen lid te worden van deze vereniging ter behoud van het nautische erfgoed, maar ook actief met D’n Bruinen te leren varen!
● Hanna, opstapper op D’n Bruinen

Deze cursus wordt om de 2 jaar georganiseerd.