Cursus “Varen met platbodems”


Word jij onze nieuwe vaarmaat?

Voor wie is deze cursus?

De cursus “Varen met platbodems” is er voor iedereen die de typische kneepjes van het platbodemzeilen onder de knie wil krijgen. Zeilervaring is niet noodzakelijk!

De cursus bestaat uit 4 theorielessen.

Tijdens de theorielessen word je wegwijs gemaakt in: tuigage (giek, gaffel, grootzeil, fok), zwaardbediening, af- en aanmeren, droogvallen, navigatie, getijden,stroming en de invloed van de wind op dit alles.
De lessen gaan door in de CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, Rupelmonde.

Aansluitend volgen nog 5 praktijkdagen

… aan boord van de hengsten D’n Bruinen, Pegasus of Jan Korneel in de Zeeuwse wateren en op de Schelde. Alle manoeuvres en technieken komen aan bod: afmeren, de zeilen hijsen, opdoeken en reven, zwaardbediening bij overstag gaan, knopen, man over boord, sluizen en natuurlijk gaan we ook eens droogvallen op de “bodem” van de Schelde.

Praktijkdag op 15 mei 2016 in beeld op youtube met de hengst Jan Korneel op het Veerse Meer.

Waarom deze cursus volgen?

● Het is een heerlijk gevoel om te zeilen op een traditioneel schip. Nog fijner is het als je dat schip ook beheerst. Die kennis komt niet aanwaaien. Je moet er de tijd voor nemen en veel oefenen.
● Tolerant zoekt nog vrijwilligers om haar schepen te bemannen en wil daarom de deelnemers van deze cursus opleiden tot echte “scheepsmaten”.

Deze cursus wordt om de 2 jaar georganiseerd.

Praktisch

Cursus 2024

Wanneer

Theorielessen:

Zaterdagvoormiddag 3, 10, 17 en 24 februari 2024 van 9 tot 12u.

Locatie: CNR-loods, Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Rupelmonde

Praktijklessen:

De praktijklessen gaan door in de loop van de maanden mei tot juli 2024 en worden afgesproken met de cursisten. Minimum vier van de vijf praktijkdagen zijn vereist.

Prijs

De prijs is € 350, inclusief cursusmateriaal en het lidmaatschap van Tolerant, inclusief abonnement op de tijdschriften Ruimschoots en Consent.

Te betalen op onze rekening BE57 4022 5549 2135 BIC KREDBEBB met vermelding “Cursus Varen met platbodems”.

Interesse?

Inschrijven kan via mail naar secretaris@tolerant-vzw.be.

Stuur een mailtje naar varen@tolerant-vzw.be voor meer informatie over de cursusinhoud zelf.