Tijl Uilenspiegel


Op de terreinen van de CNR werf in Rupelmonde ligt al verscheidene jaren de Tijl Uilenspiegel (Agir de Gand).

Het betreft waarschijnlijk het laatste voorbeeld van een Belgische klipperaak. De “Agir de Gand” werd gebouwd in 1896 op de werven Van Damme Frères et Adam te Baasrode voor rekening van de heer Arthur Grippe te Gent. De eerste eigenaars waren Petrus en Maria Van Hoorenbeek uit Mariakerke. Het schip is in de vaart gegaan als één-mast klipperaak met “peerdekont” en in 1912 werd het een sleepschip met boegroer. Volgens de meetbrief van 28 maart 1931 was het schip nu uitgerust met een ABC (Gent) 3 cilinder diesel van 120 PK met mechanische koppeling die een driebladschroef aandrijft.

In 1997 werd de Tijl als monument onder bescherming geplaatst. Op 2 juli 2002 werd het schip overgebracht van de Schotenvaart naar de als dorpsgezicht beschermde scheepshelling van de voormalige “Chantier Naval de Rupelmonde”. In de zomer van 2010 werd het schip gezandstraald, bewerkt met een roestomvormer en in de verf gezet. In de loop van 2011 kwam er een nieuwe luikenkap op om het ruim tegen weer en wind te beschermen en werd de oude ABC-motor “opgepoetst”.

Zonder een functie gaat een monument verloren.

De idee groeit nu om dit monument te gaan gebruiken in plaats van het een beetje doelloos naast de loods te laten liggen, want varen zit er niet meer in. Een mogelijke bestemming is er een multifunctionele ruimte in het ruim te maken. Deze zou niet enkel door Tolerant gebruikt worden maar ook door andere verenigingen (cultureel, historisch, nautisch).

Technische fiche

Bouwjaar: 1896 op de werven Van Damme Frères et Adam te Baasrode

Aandrijving: ABC 3 cilinder motor van 120pk
Maximale lengte: 33,56 meter
Maximale breedte: 5,00 meter
Gemiddelde inzinking ledige vaart: 0,41 meter
Lading: 240 ton