Meevaren? Dat kan!


Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te varen met Tolerant.

Je kan individueel meevaren op een ledentocht of een volledige boot reserveren. Ook met een zogenaamde ‘aanbrengtocht’ kan je soms meevaren.

Meer informatie hierover kan je vinden in de onderstaande tabbladen.

Voor verdere informatie kan je contact opnemen met varen@tolerant-vzw.be.

Lees ook onze Algemene Voorwaarden.

Als lid van Tolerant vzw (zie Lid word en Steunen) kan je tijdens het vaarseizoen individueel mee aan boord gaan van een ledentocht (we organiseren er meerdere per seizoen).

Elke vaartocht is er een schipper en minstens twee bemanningsleden aan boord. Je kan niet zelf gaan varen met onze boten. Toch kan je, volgens je eigen interesse en vaardigheden actief mee helpen bij het besturen van de boot, zeilen hijsen, opdoeken, zwaarden bedienen enz.

Kinderen jonger dan 16 jaar, vergezeld van een ouder kunnen gratis mee.

Kijk dus snel op de vaarkalender naar “ledentochten” voor de geplande data en reserveer je plaats(en) via het boekingsysteem.

Als er te weinig leden ingeschreven hebben, dan kan de tocht verplaatst worden naar een andere datum. Je wordt dan tijdig op de hoogte gebracht. We rekenen op minstens 10 opvarenden per ledentocht op D’n Bruinen en de Pegasus; voor de Anne moeten het er minstens 8 zijn.

Ter gelegenheid van een verjaardag, een jubileumfeest, als “huwelijksboot”, een teambuilding, of zomaar voor een gezellige uitstap kan je in groep als particulier of bedrijf, een dagtocht maken met één van de schepen van Tolerant.

Kostprijs: 600,00 EUR, inclusief bemanning.

Reserveer een schip (maximum 12 meevarenden) en kies een datum die je past in onze vaarkalender. Wie vaart er met je mee, wanneer vertrek je en ben je terug, wat doe je allemaal ondertussen? Je kiest het allemaal zelf, in overleg met onze contactpersoon/schipper.

Alleen met het tij (de stroming) dien je rekening te houden want die kunnen we niet voor je aanpassen. Vraag na wat de opties zijn wanneer je je vaartocht vastlegt (havens in de buurt, mogelijkheid om droog te vallen, restaurant, evenement…).

Eten en drinken, aangepaste kledij en schoenen, breng je zelf mee. Er is plaats genoeg om je gerief (droog en/of uit de zon) weg te bergen maar een koelkast is er niet aan boord.

Kinderen dragen verplicht een zwemvest, die krijg je van ons aan boord.

Ben je na deze uitstap, net als wij, gepassioneerd door het varen met platbodems, dan kan je gerust nog eens meevaren.

Ben je geïnteresseerd in het reserveren van een volledig schip of heb je specifieke wensen? Vul dan aub onderstaand formulier in en we nemen met jou contact op.

Reservering schip
Privacyverklaring *

Privacyverklaring

We willen onze schepen toegankelijk houden voor het grote publiek. Daarom zijn we traditioneel aanwezig op grote en kleine evenementen zoals Oostende voor Anker, Water-r(A)nt, het culturele evenement de Decamerone in Mechelen, of Scheldefeesten zoals in Baasrode, …

Het laat zich raden dat de schepen moeten worden overgebracht naar de plaats waar het ‘feest’ doorgaat. Jaarlijks zijn er korte of zelfs meerdaagse aanbrengtochten.

Interesse om het Vlaamse land te doorkruisen of wil je eerder een uurtje varen? Kijk op de vaarkalender wanneer er aanbrengtochten gepland staan en reserveer of neem desgevallend contact op met de organisatie.   

Waar varen wij?

Scheldetochten vanuit de thuishaven

Ontdek ons Scheldeland vanop het water…

De Schelde passeert aan onze steiger in Rupelmonde. Je kan er inschepen voor een tocht stroomopwaarts richting Temse,  stroom afwaarts richting Antwerpen of je kan via Wintam in zuidelijke richting de boorden van de Rupel verkennen richting Boom.

Eb en vloed spelen er hun spel en kunnen uw tocht mee kleuren. Het ideale moment om van wal te steken kan best bevraagd worden bij de organisatie via varen@tolerant-vzw.be of bij de schipper.

Wat je kan verwachten: In overleg met de mensen van Tolerant kan je een tocht van een 3-tal uur tot een halve dag plannen. Ontdek het leven op en langs het water: de foeragerende waadvogels de uitgebreide rietkanten; de nieuwe en oude industrie langs de slagader van ons Vlaamse land die de welvaart in onze streken bracht. Bij laag water kan je de geraamtes van oude schepen zien liggen die de tand des tijds proberen te weerstaan, een oude werf, …

Wil je in Antwerpen Linkeroever aan de wal om de inwendige mens te versterken? Het kan.

Zeiltocht voor een dag in Zeeland

Duik voor 1 dag in onze levende maritieme geschiedenis en ervaar hoe er tot midden vorige eeuw met platbodems op onze wateren werd gezeild. Wij hoeven het niet meer om den brode te doen, in het verleden was het anders…

Steek de handen uit de mouwen en help de zeilen hijsen, bedien de zwaarden, of neem het roer,…

Je kan ook gaan voor anachronistisch voordektoerisme en genieten van zon, water en wind.

Na een dag zullen de termen: ‘gijpen’, ‘loeven’, ‘ré’, ‘laveren’, ‘bak-‘ en ‘stuurboord’, ‘…’ voor eeuwig in uw geheugen gegrift staan.    

Wat kan je verwachten:

Om 10u00 ontvangst aan boord in een Zeeuwse haven. Bij een kop koffie of thee word je ondergedompeld in de geschiedenis van het platbodemzeilen en lichten we een tip van de sluier over het zeilambacht…  

Leren kan je echter ook al doende, dus tussen 10u30 en 11u00 gooien we de trossen los en kiezen we het ruime sop. ’s Middags zoeken we een leuke plek om te picknicken. Na de middag gaan we terug lekker zeilen. Tenzij er anders wordt afgesproken sta je om 17u00 terug aan wal.

Overige tochten

Buiten de klassieke tochten op de Schelde en in Zeeland varen we, meestal als aanbrengtocht, ook op andere plaatsen in België en Nederland. 

Zo varen we bv naar Oostende voor Anker via Gent en Brugge. Of naar de Decamerone in Mechelen via de Dijle; de mast moet dan wel even worden neergelegd om onder de bruggen te kunnen.