Weekend Op De Helling


 

Het ‘Weekend Op De Helling’ (10 en 11 september 2016) was hét nautische evenement van Tolerant dat steeds op het tweede weekend van september (samen met OpenMonumentenDag) plaats heeft in en rond de CNR-loods te Rupelmonde, aan de Schelde.

 

Op zondag 11 september ging de hengst Pegasus tewater. 
Voor Tolerant vzw was dit, na twee succesvolle restauraties van de hengsten D’n Bruinen en de Jan Korneel, een derde mosselhengst die te water gelaten werd. De plechtige tewaterlating ging dan ook met de nodige luister gepaard.

Dhr. Jozef Dauwe, gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen en dhr. Jos Stassen, burgemeester van Kruibeke, Rupelmonde kregen het woord. Voor Tolerant vzw spraken Leo Maes, voorzitter, en Philip Streitz, secretaris, je toe.

Peter van het schip is Franke Lok, oud-voorzitter, oprichter van Tolerant vzw en de man die de hengst terug naar Vlaanderen bracht. Meter van het schip is mevrouw Frieda Van Beylen-Beirnaert, weduwe van Jules Van Beylen. Jules Van Beylen was conservator in het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen en schreef verschillende boeken over de Hengst.

Het schip werd op de hellingkarren in het water neergelaten, terwijl de vloot klassieke schepen een hoornconcert inzette. De hengst D’n Bruinen (beschermd als monument varend erfgoed) en de hengst Jan Korneel die in 2007 gerestaureerd werd op de CNR maken deel uit van de vloot, evenals de T/S Rupel en de Vrouwe Nele.

De werkzaamheden aan de Pegasus verliepen onder andere met financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en logistieke en materiële steun van de gemeente Kruibeke.