Anne de Zaatman


De veerboot Anne & De Zaatman

Lengte 9m50, breedte 3m30, diepgang 70cm

De Anne werd in 1941 gebouwd te Boom bij de werf Alfons Joostens in opdracht van de familie Van den Berge, thans veermannen in de vierde generatie sinds ca 1900. Lange tijd deed de Anne dienst op de Rupel, zijrivier van de Schelde, tussen Wintam en Niel.

Bij de overstromingsramp van 1953 werd het schip ingezet bij reddingswerk en bergingswerkzaamheden.

Ooit werd het piepkleine houten stuurkotje op het achterdek, waarin de veerman amper kon keren, vervangen door een groter, metalen stuurhuis. De oorspronkelijke lawaaierige luchtgekoelde motor werd in de jaren 80 vervangen door een OM-616. Omstreeks 2000 werd het scheepje uit dienst genomen en vervangen door een grotere en moderne Tukkervlet. En zoals al eeuwen gebeurde werd de oude veerboot de reserveveerboot.

Deze veerboot is een typisch voorbeeld van hoe vroeger schepen werden gebouwd: ze werden geklonken. Bij latere reparaties aan de romp waarbij de – vaak doorgeroeste – scheepshuid werd gedubbeld is men overgegaan op een modernere methode: lassen.

De vader van de huidige veerman Peter noemde zijn scheepjes naar zijn kinderen: Peter en Ann. Bij de inschrijving werd dit abusievelijk genoteerd als “Anne”, de reden waarom het schip nu officieel zo heet. Peter liet de Anne over aan Tolerant voor het symbolische bedrag van één euro. Tolerant droeg ondertussen een deel over aan de gemeente Kruibeke en een deel aan de vzw De Zaatman die ons financieel steunden bij de restauratie. Ter herinnering hieraan vaart het scheepje nu onder de benaming Anne & De Zaatman, met als thuishaven Rupelmonde.

Doopmeter Anne Van Den Berge