Pegasus


R77

Lengte 11m50, breedte 4m

Dit schip werd gebouwd in 1900 op de werf van Verras in Paal.

Wie de eerste eigenaar was is onbekend. Rond 1920 zou het schip gevaren hebben onder de naam Pax van V. Peeters en A. Pauwels uit Antwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog komt er meer duidelijkheid. Tussen 1947 en 1958 is de Antwerpenaar Robert Wackens de eigenaar. In 1958 wordt het schip verkocht aan J. W. A. Diderich uit Blaricum. Tijdens de volgende twee jaar verandert het schip van naam. Dan volgen er nog een aantal Nederlandse eigenaren, maar vanaf 1973 begint een periode zonder vindbare gegevens.  Na later onderzoek werd ervan uitgegaan dat dit schip de oude Pax was die in 1900 in Paal was gebouwd.

In 2001 ontdekte Cor Drijver, een oud visser uit Texel, per toeval een oud onderkomen schip in een gracht in Leiden. Hij herkende als Texelse visser snel dat het hier om een hengst ging. In de 20ste eeuw trokken heel wat hengsten uit Zeeland geregeld naar de Waddenzee om mosselzaad te vissen, Cor had dit als kind nog gezien. De Pegasus, zo heette het scheepje, bevond zich in een zeer slechte staat en het achterschip was klaarblijkelijk uitgebrand. Cor Drijver ontfermde zich over het schip en begon het provisorisch te restaureren. Gezien zijn gevorderde leeftijd werd het schip door hem overgedragen aan Tolerant die reeds de restauratie van twee hengsten achter de rug had: D’n Bruinen en de Jan Korneel.

Met vrijwilligers volgde een reis in twee etappes. Eerst werd het schip tot in Steenbergen gesleept, vervolgens naar de werf in Baasrode. Tenslotte werd het schip toch naar de CNR-werf in Rupelmonde gebracht en op het droge gezet. Na onderzoek bleek al snel dat het schip niet meer te restaureren was.
Er werd besloten om het volledig op te meten en te kiezen voor een degelijke herbouw te gaan aan de hand van de bekomen tekeningen. In 2008 werd voor dit unieke project begonnen. Het was inmiddels ongeveer een eeuw geleden dat de laatste vissende hengsten van stapel liepen.
Tijdens de bouw stond de oude Pegasus nog te kijk, zodat ten allen tijde oude details konden bekeken worden door de bouwers. Tegelijkertijd verrees de nieuwe Pegasus in de loods.

In 2016 werd het schip plechtig te water gelaten tijdens Het Weekend Op de Helling.

Het schip werd gedoopt door Frieda Van Beylen, weduwe van scheepshistoricus Jules Van Beylen en Franke Lok, Erevoorzitter van Tolerant. Het doopwater bestond uit een mengeling van water uit de bron en uit de monding van de Schelde.
De bouw van de Pegasus was op dat ogenblik het derde replica-project in de Vlaamse varend-erfgoedsector, na de Sint-Pieter in Blankenberge en de Gentse Barge.

Doopmeter Frieda Van Beylen-Beirnaert, Dooppeter Franke Lok