Princenhoftocht Grou – 1 en 2 juli 2023


Na ons “trainingsweekend” van eind mei op het Veerse Meer vertrokken we op 30 juni naar Grou in Friesland om er deel te nemen aan de 63ste Nationale Princenhoftocht en 176e Open Wedstrijden, georganiseerd door de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo.
België was vertegenwoordigd door enerzijds “IVO” van Tolerant vzw, bemand door Marie-Ange Boost en Luc Kerremans; en anderzijds door Tony Peters die deelnam met zijn eigen jol, “MARIT”.

Dit tweedaags treffen staat open voor 12-voetsjollen, Larken, Valken, GWS-schouwen, 30 m2 en 22 m2. In totaal hadden zich 28 jollen ingeschreven.

Na de heenrit op vrijdag werden de jollen te water gelaten en opgetuigd. Meteen viel op dat IVO water binnen kreeg… Dit was ons ook in Veere opgevallen maar na een nachtje op het water was dat probleem gestabiliseerd.

Op zaterdag om 9u45, palaver in de regen en bij een stevig windje, verwelkoming door de organiserende club met toelichting bij het te volgen traject en startvolgorde voor de diverse boottypes.

De start van de jollen was voorzien om 11.15 u.

Een half uurtje voor de voor ons voorziene start gingen we het water op om toch al even de “temperatuur” te meten. Zeilen zelf ging vlot maar we kregen al snel in de gaten dat heel wat water binnen kwam. Dan maar even aan de kant gelegd en pompen maar om dat extra gewicht kwijt te raken. We haastten ons naar de start maar waren toch iets te laat voor een goede positie. Volgen dan maar en de andere boten proberen bij te houden. Dat lukte aanvankelijk vrij behoorlijk, zolang we op open water zaten. Na verloop van tijd verliep het traject over kronkelende kanaaltjes. Met ruime tot zeer ruime wind betekende dat regelmatig gijpen. Bij momenten viel de wind helemaal weg en moest er geroeid worden! Ter afwisseling was het pompen om water uit de boot te krijgen. Rond het middaguur gingen we over de aankomstlijn.

Vandaar moesten we nog even verder een brug door. De wind was intussen verder afgenomen en door de aanwezige bomen gingen we niet vooruit, tot ergernis van de bruggenwachter. Gelukkig bood een van de begeleidingsboten ons een sleepje aan en konden we tijdig onder de brug door.

Al zeilend konden we dan nog even verder naar een aanlegplaats bij huisje Philips, waar voor broodjes was gezorgd.

Na de middag nieuwe start en ging het weer via kronkelende kanaaltjes richting Grou maar nu dus tegen de wind in. Dat betekende een eindeloos lijkende reeks van overstag-manoeuvres. Het vele water aan boord klotste telkens van de ene boord naar de andere. Was er even tijd dan pompte Marie-Ange alsof haar leven ervan afhing. Gevolg: we liepen enorm achter op de rest. Eens het kanaaltje uit dachten we dat de problemen voorbij waren. Niets was minder waar. De wind was intussen zo erg in sterkte toegenomen dat we het niet meer haalden. De begeleidingsboot kwam ons ter hulp en sleepte ons binnen zodat we toch nog op tijd waren voor de zo belangrijke en welverdiende borrel!

Na de officiële proclamatie met heren strak in de blauwe blazer en das was het tijd om ons om te kleden en naar het restaurant te vertrekken waar de jollen-zeilers verder konden verbroederen.

Op zondagmorgen rond 9 u was weer iedereen present bij Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo. De wind kwam nog wat steviger aanzetten dan de dag voordien. Velen twijfelden al of ze al dan niet zouden starten. Al snel kwam echter de mededeling dat de wedstrijd van zondag was afgelast omwille van de te verwachten hevige windstoten. Spijtig natuurlijk maar veiligheid voor alles!

Hierdoor hadden we wel de gelegenheid om het pittoreske dorpje Grou en omgeving te bezoeken.

Zorgen nu dat we IVO terug waterdicht krijgen en ons opmaken voor “De Bocht 12-foot sailing” op 15 en 16 juli 2023 !