Scheldefeesten Baasrode 2021


Sinds begin juni staken Tony, Richard, Bart, Tijl, Clem, Els, Leo en Luc de handen uit de mouwen om – in de mate van het mogelijke – ons vlaggenschip “D’n Bruinen” een onderhoudsbeurt te geven.

Het was krabben en schuren geblazen om nadien, alles wat bereikbaar was, te schilderen. Leek er iets technisch niet 100 % in orde aan kabels, verstaging, pompen, verlichting enz., dan werd dat gedemonteerd, onderdelen vervangen en terug in mekaar gezet.

Na een poetsbeurt op woensdag 15 september en het aan boord brengen van alle wettelijk noodzakelijke uitrusting op 16 september konden we op vrijdag 17 september even na 10 uur eindelijk voor de eerste maal sinds eind 2019 (!) terug van wal steken. Nadat ORTA en KOBE zich hadden losgemaakt en ons ruimte gegeven, begaven we ons richting Baasrode voor deelname aan de Scheldefeesten.

Leo was schipper, Jan, Pieter, Els, Ann en Luc monsterden aan als bemanning. Het was fris maar de zon was van de partij. Het beloofde een mooie dag te worden. Het was zalig om vanop de Schelde het voorbij schuivende landschap te aanschouwen. Eens voorbij de brug van TEMSE werd de mast recht gezet en ging het stijlvol richting Baasrode.

Rond 13 uur bereikten we onze bestemming. Er hing al meteen een feestelijke sfeer. We hadden ruim plaats om aan te meren,  net ter hoogte van de toegang naar de jachthaven. Beter konden we niet liggen. Eens landvasten en springen bevestigd was het tijd voor een stevige boterham met een tas koffie. Dan was er tijd om nog wat praktische zaken te regelen met de organisatie, met de andere deelnemers kennis te maken en hun boten  te bewonderen.

Na een gezellige pint in een lokale herberg konden we huiswaarts keren. Pieter bleef aan boord voor de nacht.

Afspraak op zondag 18 september 2021 om 8 uur in zaal Colonia voor een fantastisch ontbijt aangeboden door de organisatie. Pieter, Bart, Luc, Anita waren van de partij.

Na het ontbijt kregen we een uitgebreide rondleiding in de tentoonstelling over de geschiedenis van Baasrode dat 1200 jaar bestaat. Zéér interessant en uitermate boeiend gebracht. Na deze rondleiding kregen we nog een “Baceroth 1200”  aangeboden, een stevig biertje, speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen! Onze dag kon al niet meer stuk. Intussen was ook Gi toegekomen en kon hij mee genieten van een glas.

Dan terug richting ons schip. Een en ander in orde brengen/organiseren zodat we klaar waren om in de namiddag geïnteresseerden mee aan boord te nemen voor een klein tochtje. Bart was schipper, Gi, Pieter en Luc bemanning. Anita hielp aan wal voor het af- en aanmeren. Aanvankelijk leek er niet zo veel interesse te zijn, maar naarmate de dag vorderde kwamen er steeds meer en meer mensen die een tochtje wilden maken met ons schip. Uiteindelijk kregen we in totaal een 45-tal bezoekers aan boord die allen super enthousiast waren over hun Tolerant-ervaring. 

Rond 17 uur, bij het keren van het tij werd gestopt. Bij een frisse pint op de veerboot van Anita werd nog wat nagepraat. Best een aangename ervaring!

Ook op zondag was het weer mooi nazomeren. Weer konden een heleboel mensen ons vlaggenschip leren kennen en Steven, de schipper van dienst, kon samen met Pieter nog menig tochtje uitvoeren. Anita hield ondertussen de vaargasten “in bedwang“.

 

Onder het genot van een goede pint op de steiger, zagen we dan rond vijf uur het tij keren en werd er losgegooid voor de terugvaart naar Rupelmonde. Tijdens de vaart werd dan de mast nog neergelaten voor de brug in Temse en daarna terug rechtgezet.

De toevoeging van een extra blok in de lijn van de strijkplank (een suggestie van Bart) is inderdaad een hele zegening. 

In Rupelmonde stonden havenmeester Etienne en Frank ons al op te wachten en nadat Steven zijn schipperskunst nogmaals toonde om D’n Bruinen “tegen stroom” achter de steiger aan te leggen, eindigde het eerste en laatste event van 2021.

Volgend jaar meer !

We kunnen alvast terugkijken op een geslaagd evenement!