Twaalfvoetsjol Ivo


Midden mei 2020 werd onze voorzitter gecontacteerd door dhr. Philippe ROYAUX, voorzitter van de Belgische Twaalfvoetsjollenclub omdat hij gehoord had dat TOLERANT vzw zo’n bootje had. Hij nodigde ons meteen uit om deel te nemen aan de “Centennial”, georganiseerd ter herdenking van 100 jaar olympische spelen in Antwerpen/Oostende waar de 12-voetsjol destijds aan deelnam. Dit feest kon echter in 2020 wegens de pandemie niet doorgaan en diende te worden uitgesteld naar 10 en 11 juli 2021.

Voorzitter Leo legde deze vraag voor aan Tony en Luc die meteen akkoord gingen om deze uitnodiging positief te beantwoorden.

In eerste instantie werd aan de inrichters gemeld dat dit door ons gerestaureerde bootje geen officiële meetbrief en zeilnummer had, en dat er mogelijk (lichte) afwijkingen waren t.o.v. het originele plan van ontwerper George Cockshott uit 1913. Dit bleek niet meteen een probleem te zijn. Bedoeling was voornamelijk om, in een vriendschappelijke sfeer, zo veel mogelijk boten aan de start te krijgen.

De COVID-maatregelen gooiden echter in de loop van 2020/21 nog heel wat roet in het eten zodat uiteindelijk pas eind april 2021 onze “IVO” kon worden overgebracht naar zeilplas “DE BOCHT” van “VVW-Hazewinkel” te Willebroek-Heindonk, waar Toon en Luc ook lid zijn.

In eerste instantie werd het onderwaterschip aangepakt. De aanwezige coating diende verwijderd te worden; de naden afgekit zodat insijpelend water tot een minimum werd beperkt; dan terug schilderen. Aansluitend kon worden gestart met oefenen. Waar mogelijk werden enkele extra’s geplaatst om de trim-mogelijkheden te verbeteren. Ook extra drijfvermogen werd voorzien. Zowel Tony als Luc konden reeds aan den lijve ondervinden dat dit geen overbodige luxe is…

Benieuwd nu hoe ons bootje zich gaat voelen tussen een internationaal deelnemersveld. Omdat onze ervaring met de 12-voetjol eerder beperkt is, kijken we er vooral naar uit onze “IVO” te vergelijken met de boten van andere deelnemers en kennis uit te wisselen met meer ervaren zeilers van deze klasse. Hoewel deelnemen belangrijker is dan winnen, zullen Tony en Luc uiteraard  trachten de wedstrijd zo goed mogelijk te varen.

Verder is het natuurlijk ook de bedoeling  om TOLERANT vzw en haar activiteiten in de kijker te zetten.

Meer info over onze Ivo kan je hier vinden:  https://tolerant-vzw.be/de-twaalfvoetsjol-ivo/

Voor de wedstrijd in Oostende kan je hier terecht: https://www.twaalfvoetsjollenclub.be/centennial-202021-neis