Van Loon Hardzeildagen 2022


Veere 14, 15 en 16 juli 2022

Het was van 2019 geleden dat dit plat- en rondbodemtreffen in Veere plaatsvond.

Op donderdag 14 juli rond 10u was het verzamelen geblazen voor Steven ARCAY, schipper en bemanningsleden Els VAN KERCHOVE, Tim VAN NOTEN, Pascal BOUQUET, Jan COUCQUYT en Luc KERREMANS.

De bagage en de nodige “catering” werden aan boord gebracht, de nodige controles uitgevoerd, logboek ingevuld en alles klaar gemaakt, om rond 10.30 u de trossen los te gooien en de reis naar Zierikzee aan te vatten. Tot aan de Zandkreeksluis op motor. Na even wachten konden we  binnenvaren. Eens deze hindernis gepasseerd ging het al zeilend verder richting Zeelandbrug. Er stond een aardige bries maar het tij zat tegen. Bij momenten leek het of we ter plaatse trappelden.

Tijd ook om de kluiver te testen. Waren we te haastig of was het lang geleden? Hoe we ook probeerden, het lukte maar niet om de kluiver correct te laten werken. Bij momenten werd zelfs gedacht dat er een “mol” aan boord was!? Uiteindelijk lukte het toch. Intussen waren echter uren verlopen en begon de tijd te dringen. De motor werd bijgezet. Zo kwamen we bij de Zeelandbrug uit en moesten nog even wachten voor die ons doorliet en we koers konden zetten naar Zierikzee. Intussen stonden daar de mosselen al te pruttelen. Rond 18.30 u konden we aanmeren, wat orde scheppen aan boord en vervolgens aanschuiven voor een lekkere portie Zeeuwse mosselen. Met een lekkere pint erbij was het volop genieten en napraten over de ervaringen van de dag.

Vrijdag 15 juli vroeg uit de veren. De slaap uit onze ogen spoelen, ontbijten en tegen 9 u naar het palaver voor de terugtocht naar Veere. Het inschatten van je vaartijd tussen het startschip voorbij de Zeelandbrug en de aankomst voor de Zandkreeksluis is hier de opgave. Jan verliet onze ploeg om samen met Ferron de TH5 te bemannen. Onder een stralende hemel vertrokken we rond 9.30 u. Het was laag water dus konden we onder de brug door. Dan een gunstige positie zoeken voor de start en van boei naar boei de opgelegde route varen. Naarmate de dag vorderde trok de wind aan. Het was prettig zeilen! Het plaatsen van de kluiver lukte wonderwel keer op keer. Dat gaf vertrouwen voor de wedstrijd van zaterdag. Plots werden we verrast door een hevige windstoot. D’n Bruinen ging vervaarlijk hellen naar bakboord. Pikhaken en bagage schoven van stuurboord naar bakboord. Gelukkig hield onze schipper het hoofd koel en draaide hij onze hengst in de wind waardoor alles terug onder controle kwam en we onze tocht verder konden zetten. Ook onze concurrenten, zo hoorden we later, waren onder de indruk. Alle inspanningen ten spijt passeerde een tijdje later een motorschip van de organisatie met de melding dat de wedstrijd beëindigd werd en we meteen richting sluis konden varen. Eens de sluis door zetten we onze reis richting Veere verder op motor. In Veere lagen de kleinere schepen al aangemeerd. De organisatie zorgde voor de nodige begeleiding en zo lagen de hengsten (vier in totaal) mooi naast mekaar. Enkel de Pegasus ontbrak nog op het appel. Eens veilig aangemeerd en alles goed opgeborgen trokken we richting tent voor een frisse pint en het avondmaal. Tim had andere plannen en verliet de ploeg. Ann MEEL was naar Veere afgereisd. Enig min-puntje: hoewel het eten op zich wel ok was, dienden we hiervoor tergend lang aan te schuiven.

Zaterdag 16 juli, de grote Van Loon Hardzeildag! Om 9 u palaver in de tent met de traditionele kop koffie met bolus. Intussen waren Annick VERSCHUREN en Chris VANDERHEYDEN aangekomen. Chris zou meevaren, Annick en Ann zouden supporteren vanop de kade. Ook echtgenote en dochter van Steven volgden met spanning onze prestaties. Om 10.30 u vertrokken we om het opgelegde parcours drie maal af te leggen. Er stond een stevige wind en iedereen gaf het beste van zichzelf. Het rondvarend huisorkest “Humoreske”, traditionele maritieme markt, oude ambachten enz. zorgden voor de nodige sfeer. Rond 16 u was de strijd gestreden en was het met spanning wachten op de uitslag die om 18 u zou worden geproclameerd. Gi DE SADELAER vergaste ons ook nog met een bezoekje.  De uitslag in de verschillende categorieën werd afgeroepen. In de ongemeten klasse > 1050 met 12 deelnemende schepen waren we met de vijfde plaats alvast de eerste hengst! In de klasse “houten schepen” en “visserman uitvoering” eindigden we telkens op een verdienstelijke tweede plaats!

De sfeer aan boord was voortreffelijk. Steven mocht de traditionele fles Ketel 1 in ontvangst nemen. Moe maar tevreden keerden we terug naar huis. Uitkijken nu naar het volgend evenement!